pátek 23. ledna 2009

Pani Helenka Vondrackova v Australii


Pani Helenka Vondrackova si pri svych konzertech v Australii urcite prisla na sve. Jak se docitam v krajanskem casopise “Na Slovicko”, vydavanem odstepeneckym spolkem byvalych clenu Ceskoslovenskeho Klubu v Brisbane, pan Milan Paulu, kdysi president tohoto klubu v poslednim cisle casopisu se ve svem dopise kratce zminuje o ostude, ktera se stala pri mistnim vystoupeni teto umelkyne. Podle neho tam udajne doslo k nejake rozepri a tak pani Helenka, ktera toho byla svedkem pri odchodu prohlasila “Prosim vas, nehadejte se tady, jo?”, z cehoz se domnivam, ze nekteri navstevnici neprisli jenom kvuli konzertu. Milan Paulu ve svem uvodniku dale pokracuje: “Kdo vsak mel skutecny duvod ke zklamani byla samotna Helenka Vondrackova, kdyz byla uvedena do spinaveho a zapraseneho skladu, bez vesaku na poveseni satu, ktery ji byl poskytnut jako satna. “Poprve, kdy se prevlekam ve sklade”, rekla. “Na dlouhou dobu na to nezapomenu”.
.
Ja se te zklamane Helence nedivim, ona byla a je prece zvykla na neco uplne jineho. Byly doby, kdy byla milackem nejen normalniho publika, ale take i bolsevicke “Elity”, kteri ji nejen nosili na rukach, ale take, na rozdil od obycejnych umelcu, dovolili delat, co chtela. No a samozrejme, ze se nemusela svlekat ve skladech, na toto ponizeni si musela pockat az na Australii.
To co se deje v Brisbane svedci o opravdove bratrske krajanske soudrznosti, kdyz dokazi zvat do klubu na vystoupeni byvale reprezentanty totalitniho zrizeni, zaroven to ale take mluvi o naproste neschopnosti poradatelu zajezdu, kteri se ani trochu nesnazili zajistit privatni pohodli pro ucinkujici. Na druhe strane jsem ale rad, ze se to stalo, alespon sem vickrat pani Vondrackova neprijede!


Jeden z dalsich konzertu pani Helenky se konal v R.S.L. na Bondi Junction v Sydney. Jeste pred vystoupenim jedna zamestnankyne klubu tam oslavovala sve narozeniny, kdy mimo jine jako dar dostala prekrasne kvetiny. Za poznamku stoji, ze pri vystoupeni Helenky Vondrackove tato jako pozornost dostala od pritomneho, udajne slovenskeho divaka take nadhernou kytici. Podle klubovniho videoveho zaznamu se ale zjistilo, ze tato kytice, ktera patrila zamestnankyni klubu byla v prestavce ukradena z recepce nekolika navstevniky konzertu. Co nasledovalo pote se nebudu rozepisovat, doufam ale, ze si pani organizatori urcite uvedomuji, jakou ostudu si timto Cesko-slovenska komunita udelala, kdyz takova velka Diva, jako je pani Vondrackova nevedomky odchazela s ukradenou kytici. Manazerka R.S.L. klubu se druhy den vyjadrila, ze neco podobneho jeste nezazila a ze to byl posledni konzert Cecho-Slovaku v jejich klubu.
Bronte 17-4-2002