pátek 16. ledna 2009



GENERALNI KONZULOVE


Tesne pred sametovou revoluci pracovala moje manzelka v panskem obchode na Bondi Junction. Jednou do obchodu prisli tri pani a jedna pani. A protoze mluvili cesky, coz se poznalo kdyz jeden z tech panu rekl “Hele, nemohl bys me zalozit, tady maji lacine rifle, koupil bych to klukum”, tak moje manzelka se jim predstavila a dala se s nimi do reci. Po kratsi debate jim rekla, ze jako krajanum jim da svuj zamestnanecky discount. V tu ranu zacli nakupovat jak zbesili a kdyz odchazeli, tak ten jeden pan rekl manzelce, ze je mu velice prijemna a dal ji vizitku. Kdyz odesli, moje manzelka si tu vizitku precetla a na ni stalo, Jan Zimovjan, generalni konzul Ceskoslovenskeho konzulatu v Sydney. Za nekolik dni nato ten pan konzul prisel si zase neco koupit. Rekl, kdybyste cokoliv potrebovala, tak mi zavolejte. Pak prisla ta sametova revoluce a protoze na vizitce pana konzula bylo jeho privatni telefoni cislo do bytu, tak v 11 hodin vecer manzelka nelenila a panu generalnimu konzulovi zavolala ze slovy “Co tomu rikate, pane Zimovjan, ze komunisti jsou v prdeli”. Pan konzul byl tise jako myska, akorat rekl, ze nevi co s nim bude, ze v jeho byte v Praze bydli syn a ze nebude mit kde bydlet.


Za par let jsme byli pri navsteve Prahy pozvani Evou Pilarovou na jeji konzert v Divadle hudby. Po konzerte jako obvykle jsme sli na tak zvany Raut. V baru, kde se to konalo byl s nami Ivan Dominak, znamy hudebnik, Eva Pilarova plus ucinkujici a par pozvanych. Ivan se zminil, ze ten majitel toho baru zil v Australii a bude mit radost, ze jsme tady. No a pak ho privedl. Ja ho neznal. Manzelka se na neho koukala a povida, “Muzete mi rici, kde jste zil v Sydney”, nacez on odvetil, ze na Dower Hights. “Jak dlouho”, pet let byla odpoved. “Jak jste si pro Boha za tak kratkou dobu mohl dovolit zit na Dower Hights? Ja vam to vysvetlim, ja vas znam, pane Zimovjan”. On ztrnul a najednou skoro zarval, “Jesiz Marja, pani Evo, ja si vas take pamatuji”. Odbehnul a vratil se s podnosem plnym sklenicek konaku. My nepijeme, takze to vypili kolem stojici. Manzelka mu pred nimi rekla “A ted povezte vsem tady, jestli my s manzelem jsme nekdy chodili na konzulat!” “Nikdy, nikdy, to mohu odprisahnout”. No a pak nam vypravel, ze ma v Praze dva byty, export import firmu a tenhle bar. Dal nam vizitku a rekl, ze musime prijit, manzelka bude mit hroznou radost. My jsme mu nevolali, ani az do konce pobytu se s nim nesetkali.


Za par dni manzelka neco nakupovala a v krame slysi ”Ten darebak vyhodil moji dceru z Divadla Hudby”. Manzelka se k ni natocila a zeptala, “Nebyl to nahodou pan Zimovjan”? nacez ta pani rekla ,”Ne ten, ale reditel divadla. Ten co byl Generalni Konzul v Budapesti”. VB

1 komentář:

kočka řekl(a)...

So záujmom som prečítal blogg slušných krajanov zo Sydney, ale môj osobný názor je, že pokiaľ bude existovať Čech a Slovák, ZÁVISŤ nezmizne z nášho slovníka! 20 rokov je už tomu, čo som odišiel zo Sydney, ale blogg tej pani, ktorá sa náhodou dostala na raut v Prahe po koncerte Evy Pilařovej, to potvrdzuje!! Chodil som do Sokola a aj do druhého clubu, takže viem, aký ľudia sú v emigrácií! Nič nové!!!
Zároveň by som chcel poprosiť človeka, ktorý má nejaký kontakt na pána Zimovjana, aby mi zaslal nejaké telefónne číslo, alebo e-mailovú adresu! Je to východniar a môj dobrý kamarát a ja som košičan! Moja e-mail adresa : dorsey@centrum.sk
Ďakujem a prajem dobrý deň! 05.03.2010 Imre Kocsis-kočka