středa 14. ledna 2009

TURECKE ZACHODY


Na jednom blogu jsem se docetl o ostude vyplyvajici vytvarnym dilem Davida Cerneho, zdobici budovu EU v Bruselu, nad kterym se pravem pohorsuji zastupci Bulharska, kdy na teto plastice je jejich zeme vypodobnena jako turecky zachod. Mne se timto naskytuje prilezitost dat otazku, proc si vytvarnik vybral prave Bulharsko.
O standartu verejnych hygienickych zarizeni mnohych zemi v Evrope, o Vychodu nemluve se nemusim rozepisovat, jsou zeme, kde misto papiru pouzivaji oblazky, ktere po upotrebeni odhodi do pripraveneho kose. Projel jsem hodne zemi a vsude, mozna snad s vyjimkou Svycarska a Nemecka uroven byla podstandartni. Jestlize pan Cerny ukazuje na hygienu zeme, kde turecky zachod je standart, proc ve svem dile nezpodobnil ty soucasne hnusne smrdici verejne zachodky v Praze.


Kdyz jsme u tak dulezitych mistnustek, vzpomel jsem si na doby meho mladi v Praze. Mnoho domu ve stare casti Prahy mely pavlace, kde na kazdem poschodi byl v rohu pro vsechny byty spolecny zachod. Kazda domacnost mela od neho klic. Jestlize nekdo mel delsi dobu potreby, ti ostatni museli cekat. Toiletni papir za valky a mozna ani po valce neexistoval, takze si clovek musel sebou nosit noviny a po pripade plynovou masku. Jestli si kazdy po sobe zachod vycistil a vydesinfikoval je zbytecna otazka. Protoze koupelny neexistovaly, obyvatele se bud myli ve skopku nebo jednou za 14 dni sli do Karlovych lazni se vykoupat. Ve venkovskych hospodach zachodova prkynka byly vetsinou posrane, protoze nikdo si nechtel na ne sednout, skoro kazdy si na ne stoupal a nekdy se netrefil. Divim se, ze pan vytvarnik si zrovna vybral tim tureckym zachodem Bulharsko, kdyz klidne mohl znazornit Ceskou Republiku jako zapachajici verejny zachodek nekde ve stredu Prahy. VB