středa 31. prosince 2008




O titulech v CR
Vzpominani
2001



Pred lety prileteli do Australie dva Americane, kteri byli pozvani obchodni komorou na radu prednasek. Mimo jine oba byli tez hosty zdejsi televize, kdy v interview mluvili o sobe a svych zivotnich zacatcich. Oba vystudovali lekarskou fakultu a po skonceni pracovali jako zacinajici lekari v mistni nemocnici. Protoze jejich plat byl pomerne nizky a otevrit si vlastni praxi vzhledem k jejich financni situaci si nemohli dovolit, casem zacli premyslet o sve budoucnosti.
Protoze oba dva byli milovnici zmrzliny a v obchodech, kde bydleli tuto prodavaly ne moc valne kvality, mladi dokturci zacli ve svem volnu provadet jakysi druh alchymie, kdy michanim ruznych prichuti se snazili vyrobit takovou zmrzlinu, ktera by odpovidala jejich labuznicke chuti. Po urcite dobe se jim to podarilo a samozrejme okamzite tento jejich vyrobek dali ochutnat nejen svym znamym, ale take majiteli jednoho mistniho obchodu ze zmrzlinou. Tento po ochutnani si okamzite u nich objednal nekolik litru na zkousku. Za par dni na to dostali uz vetsi zakazku a to nejen od toho prvniho zmrzlinare ale take i od dalsich. Abych to neprodluzoval, toto byl zacatek uspechu dvou mladych doktoru, kteri misto aby se nechali unest titulem, zmenili svoji profesi, aby se v budoucnu stali nejvetsimi vyrobci zmrzliny v USA.

V Cesku titul neco znamena. Kdo neni Dr, Ing, Judr, Arch, nebo alespon Mgr, ma malou sanci se uplatnit. Staci se jen podivat na titulky televiznich filmu, bez titulu Arch by clovek snad ani nemohl stavet kulisy, bez Mgr by nemohl byt osvetlovac, bez titulu Judr by clovek nemohl byt producent .

V dome v Praze 2, kde jsme meli pronajmuty byt neni nikdo bez titulu, vetsinou tam ziji doktori. Vzhledem k tomu, ze v poslednich letech jsem natocil nekolik kratkych dokumentarnich filmu, at uz to bylo z “Mezinarodni konference o prevenci a lecbe alkoholismu a drogovych zavislosti”, “Otevreni privatni psychologicke fakulty” nebo ruzne akce lekarske spolecnosti “Purkyne” a protoze mnoho lekaru v dome o tom vedelo, zacli mi rikat pana rezizere. Kdyz jsem jim vysvetlil, ze zadny rezizer nejsem, ze pisi hudbu tak mi zacli alespon rikat pane skladateli. Proste musel jsem mit titul, protoze clovek bez titulu neni clovek, zrovna tak jako nobl rodina bez piana neni nobl rodina.
Lonskeho Sylvestra jsme sedeli v byte v Sokolske ulici, snad proto, ze v Praze byla pekna zima, ale hlavne take, aby clovek nekde neprisel k urazu. To vite, opilcu v tuto noc je na kazdem rohu plno a nechat se okrast nebo po pripade prijit o zub…….Moje dcera Michelle pripravila spoustu dobrot, v lednici byly vychlazene soft drinky, kdyz tu najednou zazvonil zvonek u dveri. Nase mile sousedky, damy uz ve veku nam prisly poprat Novy rok. Samozrejme, ze jsem je pozval dal, jidla bylo tolik, ze mohlo prijit pul domu. Tyto dve velice prijemne a inteligentni damy bydlely ve stejnem dome 40 let, proto me velice prekvapilo, ze si vykaly a obe se titulovaly, jedna pani ing arch a ta druha zase pani Dr. Meli jsme spolecne hezky vecer plny debat, az pojednou, nevim proc jsem se jich zeptal, zdali by se urazily, kdybych misto titulovani jim rikal pani Zorko a pani Vlasticko. Obe se na sebe podivaly a najednou uplne radostne prohlasily: “Samozrejme ze ne, ba naopak my jsme hrozne radi. Rikat si krestnim jmenem je daleko uprimejsi. Muzeme vam take rikat Vladimire a Evo?” No a tak jsme stravili spolecneho Sylvestra bez titulovani ve velmi pratelske nalade, o pulnoci jsme si pritukli zmrzlinou a ty dve nase nove pritelkyne, ktere ani nechtely jit domu odchazely nekdy tak po treti rano. VB.


Hlavni stranka



Žádné komentáře: